Johor merupakan salah satu negeri di Malaysia yang mempunyai banyak tarikan pelancongan yang menarik. Negeri ini pesat membangun, memiliki beberapa buah taman tema dan tempat makan menarik. Selain itu Johor juga kaya dengan keindahan alam semula jadi di darat serta laut. Untuk mereka yang ingikan percutian di tepi pantai, pantai di Johor sangat menarik untuk anda kunjungi.

Menariknya Johor memiliki beberapa buah pantai yang indah menarik untuk anda sekeluarga menghabiskan hujung minggu bersama. Banyak aktiviti pantai yang boleh anda lakukan serta penginapan seperti resort yang unik dan lengkap dengan kemudahan.

Tanpa membuang masa, jom lihat senarai pantai di Johor!

#1 Pantai Desaru

Pantai Desaru Johor merupakan antara pantai yang paling popular di negeri ini. Terletak di Kota Tinggi, Pantai Desar atau Desaru Coast ini menjanjikan keseronokkan dan aktiviti pantai yang pelbagai.

Struktur pantainya yang landai, pasir memutih, serta air laut yang bersih membuatkan lokasi ini menjadi tumpuan pada hujung minggu.

Persekitarannya juga menarik, deretan pokok ru di sepanjang pantai membangkitkan lagi ketenganan.

Bermandi manda, berkelah, berkhemah, menaiki banana boat, dan parasailing adalah aktiviti utama di Pantai Desaru.

Jika anda memilih untuk menginap di sini, pilihan resort dan chalet memang banyak. Malah antara resort di Johor yang terkemuka seperti Lotus Desaru Beach Resort terletak di sini.

Di mana lagi tempat menarik di Desaru Johor? Sudah tentulah Desaru Coas Adventure Waterpark!

#2 Pantai Teluk Mahkota

Pantai yang turut dikenali sebagai Jason Bay juga terletak di Kota Tinggi. Lokasi ini gak sunyi dan tidak se-meriah Pantai Desaru. Tetapi pemandangannya memang cantik. Struktur pantainya melengkung dan sedikit berbatu menambahkan lagi keunikkannya.

 

Pengunjung boleh mandi dan berkelah di sini. Bagi yang tidak suka tempat yang crowded, datang sahaja ke Pantai Teluk Mahkota.

Alamat: Teluk Mahkota, 81900 Kota Tinggi, Johor Malaysia.

#3 Pantai Tanjung Balau

Nah, untuk kaki pancing, Pantai Tanjung Balau adalah lokasi wajib singgah. Apa yang best di sini adalah terdapat sebuah pelantar yang terus ke laut. Ini memudahkan orang ramai bersantai dan memancing.

Air lautnya juga jernih membuatkan pemandangannya bertambah cantik. Ia merupakan perkampungan nelayan. Jika anda datang ke sini, bolehlah melihat para nelayan berulang alik dari laut.

Alamat: Tanjung Balau, 81930 Kota Tinggi, Johor

Kota Tinggi mempunyai beberapa buah pantai lain seperti Teluk Endau, Batu Layar, Teluk Pungai, dan Ramunia.

#4 Pantai Tanjung Leman

Mari kita beralih pula ke pantai di Mersing. Tanjung Leman Tempat yang terkenal dengan keindahan pantai dan alam semulajadi. Sentiasa menerima kunjungan pelancong yang ingin menghirup udara pantai dan bersantai bersama yang tersayang.

Aktiviti pantai juga tidak kurang hebatnya. Airnya jernih dan cetek sahaja. Tiada masalah untuk kanak-kanak bermandi-manda.

Kawasan Tanjung Leman juga menjadi lokasi utama untuk ke beberapa buah pulau seperti Pulau Tinggi dan Pulau Sibu.

#5 Pantai Teluk Buih

Lokasi panas buat kaki pancing di Johor. Bahkan terdapat kawasan khas untuk mereka yang ingin memancing di sini. Pemandangan Pantai Teluk Buih memang mengagumkan.

Ini kerana dari pesisir pantai, anda boleh lihat gugusan pulau yang ada di sekitar perairan di negeri Johor. Pantai menarik di Johor ini menawarkan beberapa penginapan hebat seperti Fishing Bay Resort.

Alamat: 525 Teluk Buih Air Papan, 86800 Kampung Kayu Papan

#6 Pantai Air Papan

Pemandangan  Pantai Air Papan juga menarik. Dari pesisir pantai pengunjung dihidangkan dengan panorama bukit bukau dan air laut yang jernih.

Kawasan pantainya juga landai, airnya cetek. Sangat sesuai untuk mandi-manda. Bahkan, ia adalah salah satu tempat mandi di Johor. Selain itu, banyak restoran makanan laut dan snek disepanjang jalan. Seronok juga kalau dapat menikmati keropok dan air kelapa di tepi pantai.  

Memang banyak resort dan chalet di Johor ini. Kebanyakkannya disumbangkan oleh Pantai Air Papan. Sesuai untuk warga Johor yang nak stay-cation.

#7 Pantai Penyabong

Jika melegakan fikiran selepas penat berkerja, Pantai Penyabong adalah lokasi ideal untuk anda. Keindahan pantai di sini sudah tidak dapat dipertikaikan lagi. Terletak 10 km dari bandar Endau.

Dari pesisir pantai pengunjung dijamu dengan pemandangan gugusan pulau kecil seperti Pulau Pelandok, Acheh dan Seri Buat.

Selain bermandi manda, anda juga boleh memancing, berkelah, makan angin, dan BBQ.

Malah, terdapat perkhidmatan bot yang membawa anda mengelilingi pulau-pulau kecil ini.

Chalet di Pantai Penyabong

  • Penyabong Warisan Resort
  • Endau Beach Resort
  • Telung Penyabung Resort

#8 Pantai Minyak Beku

Merupakan salah satu tempat menarik di Batu Pahat. Terletak 7km dari bandar Batu Pahat, Pantai Minyak Beku menawarkan pemandangan indah pada waktu petang. Tempat ini sesuai sekali untuk berehat dan menghirup udara segar setelah penat berkerja.

Terdapat banyak kemudahan seperti laluan pejalan kaki, tempat duduk dan tandas disediakan. Pengunjung juga boleh memancing di sini.

Alamat: Jalan Minyak Beku, 83000 Batu Pahat, Johor, Malaysia

#9 Pantai Rambah Pontian

Walaupun tidak sesuai untuk aktiviti mandi manda kerana ditambak dengan batu besar di sepanjang pantai, Pantai Rambah masih lagi berbaloi untuk dikunjungi.

Persekitarannya telah dibangunkan dan kini menjadi tempat rekreasi menarik. Terdapat gerai makan, jambatan gantung, taman permainan, dan pondok rehat.

Lebih menarik, terdapat pelantar yang terus ke laut dan ini menjadikan pemandangan Pantai Rambah lebih mengasyikan. Lebih-lebih lagi untuk fotografi.

#10 Pantai Punggor

Menjadi tempat bersiar-siar dan beristirehat buat warga Batu Pahat. Terletak agak jauh dari bandar Batu Pahat iaitu sejauh 24 km. Sekiranya anda berpeluang ke sini, singgah la makan makanan laut, kudapan, dan keropok lekor.

Sungguh mengasyikkan jika dapat mendengar deruan ombak di pantai Punggor ini. Oh ya, pemandangan matahari terbenam di sini memang cantik. Jangan lupa ambil gambar.

Alamat: Pantai Rekreasi Punggor, Kampung Punggor, 83000 Batu Pahat, Johor.

Bukan main banyak lagi pantai di Johor dan setiap satu daripadanya menawarkan keseronokkan yang berbeza. Kami yakin, anda pasti dapat melakar memori indah bersama keluarga sekiranya meluangkan masa di pantai-pantai yang kami senaraikan di atas.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *